Bakom kulisserna på Clio Fysik

Vår nya fysikportal är fylld av fakta, häftiga experiment och annorlunda övningar. Häng med på en smygtitt på Clio Fysik!

Portalens uppbyggnad
Clio Fysik är ett komplett läromedel som täcker hela det centrala innehållet inom ämnet fysik. Det betyder att eleverna stegvis kommer att nå kunskapskraven som ska vara uppfyllda i slutet av årskurs 9, när de arbetar med portalen.

Många kompletta planeringar, uppgifter och aktiviteter
Alla texter i portalen är multimodala, vilket ger eleverna olika metoder för att lära sig mer om fysik. Detta är extra viktigt inom fysik, eftersom eleverna annars kan uppfatta ämnet som svårt. Texterna har också interaktiva läsguider, som hjälper eleverna med deras läsförståelse. Läsguiderna hjälper även eleverna med de naturvetenskapliga begrepp som de ska lära sig. Dessutom finns massor av uppgifter som understödjer texterna och ger eleverna bra praktisk erfarenhet i ämnet. 

På portalen finns texter, aktiviteter och planeringar för följande områden:

  • energi
  • mekanik
  • astronomi
  • ljud och ljus
  • ellära och magnetism 
  • atom- och kärnfysik

Några exempel på aktivitetstyper som kommer att finnas i Clio Fysik är laborationer, interaktiv modellering, undersökande uppgifter, muntlig kommunikation och olika skrivuppgifter.

Allt om magnetism och mycket mer
Ett av de områden som vi verkligen ser fram emot att visa dig är magnetism, som behandlar magnetism ur olika aspekter. Eleverna får lära sig hur magneter fungera och var i vardagen de stöter på magnetism. De får till exempel bekanta sig med jordens magnetfält och transformatorer. Eleverna får också genomföra aktiviteter där de ska få gem att sväva eller bygga högtalare. Detta hjälper eleverna att förstå fysiken bakom olika fenomen.

Prova helt gratis
Vi är väldigt stolta över Clio Fysik och du kan prova ämnesportalen helt gratis efter lanseringen i höst. Anmäl dig nedan för att prova kostnadsfritt i 30 dagar.

Prova gratis i 30 dagar