Novellix Lilla Novelltävling

Vinnarna i Novellix Lilla Novelltävling är utsedda!

Mellan 16 maj och 30 juni pågick Novellix Lilla Novelltävling, där elever i årskurs åtta runt om i landet fick chansen att låta fantasin flöda för att skapa fantastiska noveller. Temat för tävlingen var förändring.

Med en jury bestående av representanter från både Novellix och Bonnier Education har nu fyra vinnande bidrag korats. Dessa kommer att publiceras i en begränsad upplaga i novellsamlingen Du är allt jag vill ha – och tre andra vinnarnoveller med syfte att användas i svenskundervisningen. 

Vinnande bidrag och motivering
Bente Eliassen – Du är allt jag vill ha
Motivering: Novellen Du är allt jag vill ha beskriver tydligt huvudkaraktärens kamp med sina känslor. Genom ett precist ordval och ungdomligt språk växer ett porträtt av två skilda karaktärer fram. Det bildrika språket bidrar till att läsaren dras in i novellen och längtar till det lyckliga slutet.  

Irma Kjellström – En klänning, en ungdom
Motivering: I novellen En klänning, en ungdom blir klänningen en symbol för både den första kärleken och den emotionella utvecklingen hos huvudpersonen. Med noggrant utvald dialog målas bilden av en relations livslängd upp. Språket berör och ger läsaren känslan av att få följa verkliga personer.

Liza Ataei – Guldringen i fontänen
Motivering: Novellen Guldringen i fontänen har ett tydligt berättargrepp med två olika perspektiv. Miljöbeskrivningar och ordval bidrar till att skapa en stämning där läsaren blir medveten om de två huvudkaraktärernas vitt skilda förväntningar på hur deras möte kommer att sluta. De många vackra ordvändningarna bidrar till novellens personliga stil i Söderbergs anda. 

Tilda McDevitt – Det sista försöket
Motivering: Novellen Det sista försöket beskriver skickligt såväl de unga som de vuxna karaktärerna, vilket ger autenticitet till läsupplevelsen. Genom att använda spännande berättargrepp, som att låta miljöbeskrivningar bidra till skildringen av karaktärernas sinnesstämning, blir en situation med hög igenkänningsfaktor även en litterär upplevelse.

Vill du läsa novellerna? Klicka bara på titeln!

Till dig som är lärare
Vill du hjälpa dina elever att upptäcka magin i det skrivna ordet? Nedan har vi samlat texter och aktiviteter från de digitala ämnesportalerna Clio Svenska och Clio Svenska som andraspråk. Nedan finner du också en sprillans ny aktivitet där dina elever kan arbeta med de vinnande tävlingsbidragen! 

Clio Svenska

Clio Svenska som andraspråk

Prova gratis
Har du inte tillgång till våra ämnesportaler ännu? Anmäl dig nedan så får du prova portalerna kostnadsfritt i 30 dagar tillsammans med dina elever och kollegor. 

Prova gratis i 30 dagar