Så förbereder du eleverna på nationella proven

Nu är det snart dags för del B och C i nationella proven i svenska och svenska som andraspråk. Här har vi samlat några sista minuten-tips som kan hjälpa till att lugna dina elevers provnerver.


Troligtvis har ni redan övat en hel del på läsförståelse och på hur man skriver olika typer av texter. Men ibland kan det vara skönt att repetera några gånger till, så att de där sista bitarna faller på plats. Här hittar du tips, aktiviteter och resurstexter som kan hjälpa dina elever med just det.  

Texttyper
Har du hittat till vårt paket med de olika texttyperna? Vi har samlat resurstexter med tillhörande modelltexter skrivna av elever i grundskolan. Här finns också affischer att skriva ut till klassrummet och våra egenproducerade filmer där vår ciceron Antonio går igenom de typer av text som finns. Materialet passar perfekt att använda inför nationella proven.

Tips för mellanstadiet

Textdetektiver
Fram med förstoringsglasen och på med detektivhattarna – i den här aktiviteten får dina elever träna på att läsa mellan raderna för att förstå sådant som inte är direkt uttryckt i texten.

Svenska » | Svenska som andraspråk »

Svara på en insändare
Låt eleverna läsa och analysera innehållet i en insändare. Träna på att både hitta de argument som insändaren innehåller och skriva ett svar som följer formen för en insändare.

Svenska » | Svenska som andraspråk »

Tips för högstadiet

Vad hände på centralen?
I den här aktiviteten får eleverna läsa en text och sedan svara på frågor för att träna sin läsförståelse. 

Svenska » | Svenska som andraspråk »

Analysera debattartiklar
En debattartikel utgår ofta från aktuella ämnen. Utgå från aktuella debattartiklar och arbeta med att analysera dem.

Svenska » | Svenska som andraspråk »

Skriva novell
Hur börjar egentligen en novell? Och hur kan en novell sluta? Låt eleverna träna på att skriva en berättande text utifrån en given inledning och en färdig avslutning.

Svenska » | Svenska som andraspråk »

Skiljetecken
Hur skriver man korrekt svenska? Träna eleverna i att placera ut skiljetecken på rätt plats.

Svenska » | Svenska som andraspråk »

Prova gratis i 30 dagar!
Har du inte tillgång till Clio Svenska och Clio Svenska som andraspråk ännu? Då kan du klicka här för att skapa en kostnadsfri testperiod, så kan du prova våra portaler gratis i 30 dagar tillsammans med både dina elever och kollegor.