Ska du undervisa i sex och samlevnad?

Vad är egentligen en femidom? Samtycke, hur funkar det? Vad sker under befruktningen? Hetero, homo, bi, trans … Frågorna är många när det kommer till sex och samlevnad.

 

Svårt och jobbigt, tycker några kanske. Men visste du att många lärare tycker att sex och samlevnad är något av det roligaste man kan jobba med i klassrummet? Särskilt om man har tillgång till rätt undervisningsmaterial. Har du det? Här delar vi med oss av våra bästa tips för dig som ska undervisa i sex och samlevnad. 

Mycket mer än ägglossning och kondylom

Sex- och samlevnadsundervisning har varit obligatoriskt i svenska skolan sedan 1955 och är i dag en del av läroplanen. Som lärare är din roll att ge eleverna en helhetsbild av vad sexualitet, relationer och jämställdhet kan innebära, både ur ett samhälls- och individperspektiv. Du ska helt enkelt erbjuda den utbildning som dina elever har rätt till. För det handlar ju om så mycket mer än att informera om könssjukdomar och befruktning.  

Men hur borde man lägga upp undervisningen då?

Oavsett elevernas erfarenheter och livssituation, så finns en grundnyfikenhet. Som lärare blir din uppgift att addera faktakunskaper till denna nyfikenhet. Fundera gärna kring de normer, föreställningar och värderingar som påverkar dig, för att du ska kunna möta alla elever med respekt och undervisa om sexualkunskap på ett sätt som passar alla. 

På Clio har vi många texter och aktiviteter på temat sex och samlevnad, färdiga för dig att använda i undervisningen. Nedan hittar du ett litet urval av vad du kan hitta i våra ämnesportaler.Fem tips till dig som ska undervisa i sex och samlevnad

 1. Fokusera på det friska och positiva
  Kom ihåg att det handlar minst lika mycket om njutning, respekt, möten och identitet som könssjukdomar, diskriminering och ofrivillig graviditet. 

 2. Låt klassen föra samtalet framåt
  Diskutera gärna utifrån elevernas nyfikenhet och öppenhet, och passa på att fånga frågan i flykten. Det blir garanterat en intressant, givande och stundvis fnissig lektion.

 3. Undvik moralisering
  Håll dig till sakfrågor, moralisera inte och fråga aldrig om elevernas sexuella erfarenheter. 

 4. Ta hjälp av etablerade organisationer
  Både RFSU och Umo erbjuder användbara råd för dig som tycker att sexualkunskap känns svårt att undervisa om. Men du kan även vända dig till elevhälsan, som är ålagda att hjälpa till med just sex- och samlevnadsundervisning i skolan. 

 5. Samarbeta med en kollega
  Sex och samlevnad i undervisningen är ett perfekt tillfälle att samarbeta med en kollega. Varför inte arbeta ämnesövergripande? Ett annat tips är att uppmärksamma och arbeta tillsammans kring olika ämnen och teman, som världsaidsdagen, internationella kvinnodagen eller alla hjärtans dag. 

Prova gratis i 30 dagar

Har du inte tillgång till vårt läromedel ännu? Prova våra portaler gratis i 30 dagar tillsammans med dina elever och kollegor.